De plakker (nachtvlinder)

Buitenom bomen en planten probeer ik ook altijd uit te pluizen welke insecten ik onderweg tegen ben gekomen, je komt er ook heel wat tegen als je veel kijkt naar bomen en planten. Laatst viel mij een plakker op, deze witte verschijning is ook goed te zien op een donkere boom. Deze nachtvlinder wordt zo genoemd omdat het vrouwtje haar eitjes tegen boomschors legt en deze een soort van beplakt in een buideltje met donkere haartjes afkomstig uit haar achterlijf, daardoor zijn de eitjes amper zichtbaar op de boom. De vrouwtjes zijn wit en de mannetjes zijn bruin en iets kleiner.

De vrouwtjes verplaatsen zich nauwelijks en vliegen zeer zelden, als je deze tegenkomt zul je deze dus hoogstwaarschijnlijk de volgende dag weer op dezelfde plek tegenkomen. De vrouwtjes scheiden feromonen af (een aantrekkelijke geur voor de mannetjes) en wachten dan ook rustig af tot er een mannetje komt. Bijzonder is ook dat deze nachtvlinders niet eten. Ze sparen zoveel energie op als rups dat ze voldoende hebben om hun taak als vlinder te volbrengen. Deze nachtvlinder is overigens soms ook op de dag actief, althans het mannetje dan…

Een witte vrouwelijke plakket
Een vrouwelijke plakker
Een buidel eitjes van de plakker op tegen een boom aangeplakt
Haar buideltje met eitjes op een boom

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *