Waterparels op de planten

Soms als je buiten loopt op het moment dat de zon net een beetje begint te schijnen zie je waterdruppels op de planten. Dit zou dauw kunnen zijn, een vorm van neerslag die in de lucht onzichtbaar lijkt maar op planten als druppels zichtbaar worden. Dauw zien we echter ook op spinnenwebben en eigenlijk op vanalles buiten.

Soms zie je druppels echt liggen op een bladrand, als een soort parelketting over de uiteindes van een bladrand. Een prachtig fenomeen welke vaak verward wordt met dauw. Een plant verdampt via het blad altijd wat water en mineralen, maar als er een overschot is wordt het water er via poriën uitgedrukt. Het wordt dan ook wel een huilende of zwetende plant genoemd, maar de officiële naam voor dit fenomeen is guttatie. Net als dauw komt het vaak voor in de ochtend wanneer de plant aan het werk gaat en de luchtvochtigheid hoog is. Je kunt het tegen komen tijdens een wandeling in de natuur, maar ook bij je eigen planten die te veel water hebben gekregen. Op de foto zie je een aardbeienplant met waterparels.

guttatie op een aardbeienplant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *