De vroege bloemen van de hazelaar

Veel mensen denken bij bloemen aan de kleurrijke verschijningen bijvoorbeeld tussen het gras. Bloemen vallen op met hun geuren en kleuren, zo mooi dat mensen ze graag in huis hebben staan. Maar niet elke bloem valt evenveel op. Een bloem is eigenlijk het voortplantingsorgaan van planten/struiken/bomen. Weet jij hoe de bloemen van de hazelaar eruit zien?

Mannelijke katjes

Ook bomen en struiken waarbij bloemen niet goed zichtbaar zijn, hebben deze dus wel. Neem nu bijvoorbeeld de hazelaar. Al in augustus zie je soms kleine groene sliertjes vormen aan de hazelaar. Dit zijn als het ware de mannelijke voorplantingsorganen, de groene slierten worden ook wel katjes genoemd. De katjes groeien gestaag, soms staat de groei even stil maar in december/januari onder gunstige omstandigheden krijgen ze weer een groeispurt. De katjes rekken steeds langer uit tot ze op een gegeven moment open komen te staan. Nu kunnen de pollen met stuifmeel de katjes verlaten. Dit gebeurd al vroeg in het jaar, zo rond januari kunnen de eerste al open gaan. De hazelaar is daarmee een van de eerste bloeiers, eigenlijk vormt het blad pas als de katjes vaak al lang uitgerekt en open staan.

Nog gesloten katjes en katjes die open staan

Vrouwelijke stijlen

Wanneer in december/januari de katjes langzaam openen komen ook de vrouwelijke bloemen tevoorschijn. Om deze bloemen te kunnen zien moet je echt even dichtbij gaan kijken. Er zitten hele kleine groene bolletjes met roze/rode stijlen. De stijlen zijn heel erg klein maar toch als je goed kijkt vallen ze door hun kleur wel goed op. De vrouwelijke bloemen zitten meestal meer aan de bovenkant van de takken, waar de katjes daaronder naar beneden hangen, maar hoe komen dan de pollen terecht bij de stijlen? De pollen die uit de katjes komen vinden met behulp van de wind de vrouwelijke stijlen, Als er meer hazelaars bij elkaar staan is de kans natuurlijk groter dat er hazelnoten zullen volgen, maar gezien de vrouwelijke en mannelijke bloemen beide aan een hazelaar zitten is een buurboom geen must. De vrouwelijke bloemen groeien als je geluk hebt uiteindelijk uit tot een hazelnoot.

Een knopje met de roze/rode stijlen zichtbaar en nog een gesloten knop eronder

Vroege bloeiers vroeg hooikoorts

Sommige mensen met hooikoorts zijn ook gevoelig voor de pollen van de hazelaar, het kan dus gebeuren dat je nu al hooikoortsklachten zou kunnen ervaren dankzij de hazelaar die zo vroeg bloeit. Wat dan wel weer scheelt is dat er in deze periode nog regelmatig kans is op regen waardoor de pollen minder in de lucht blijven hangen en dat er nog weinig anders bloeit. Daarnaast als je hooikoorts hebt hoeft je niet allergisch te zijn voor alle soorten pollen.
1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *