Is het paddenstoelenseizoen na de herfst voorbij?

Oké, het seizoen waarin de meeste paddenstoelen te vinden zijn, de herfst, die is inderdaad wel voorbij. Veel mensen denken echter dat paddenstoelen zich alleen in de herfst laten zien en dat is niet helemaal waar. Zo zijn er ook meerdere paddenstoelen die meerjarig zijn zoals bijvoorbeeld de tonderzwammen. Heb je een paddenstoel gevonden waarvan je erachter bent gekomen dat het de tonderzwam is, dan heb je een grote kans dat je deze na een paar maanden of zelfs na een jaar of na jaren nog steeds op dezelfde plek kunt vinden.

drie platte tonderzwammen

Er zijn ook paddenstoelen die je juist kunt tegenkomen in de winter en minder in andere seizoenen. Wanneer de meeste paddenstoelen niet meer te vinden zijn is er een grote kans dat je bijvoorbeeld fluweelpootjes tegenkomt. Fluweelpootjes groeien in bundels en juist als er veel zicht is door het kale bos in de winter zullen deze goed opvallen met hun oranje/bruine kleur. De ‘pootjes'(steeltjes) zijn bedekt met een fluweelachtig laagje.

fluweelpootjes
fluweelpootjes

Daarnaast weet het donsvoetje zich ook goed warm te houden in de winter. Hoewel sommige bronnen vertellen dat je het donsvoetje niet meer vindt nadat het heeft gevroren, kom ik ze toch regelmatig tegen in de wintermaanden. Zowel het gewone donsvoetje als ook de donsvoetbundelzwam kun je dus tegen komen in de winter.

Gewoon donsvoetje
Donsvoetbundelzwam

Er zijn nog vele andere paddenstoelen die je in de winter nog tegen kunt komen, er is zelf een paddenstoel die winterhoutzwam heet. Welke paddenstoel je wanneer kunt vinden ligt natuurlijk ook aan hoe een seizoen is, is er weinig vorst of bijvoorbeeld veel of weinig regen? Paddenstoelen groeien onder de juiste omstandigheden.

Eigenlijk kun je elk seizoen wel weer een paar andere soorten paddenstoelen vinden. Paddenstoelen zijn er dus eigenlijk het hele jaar door! Alleen moet je in sommige seizoenen wel wat beter zoeken. Er zijn zelfs paddenstoelen die de voorkeur geven aan het voorjaar zoals bijvoorbeeld de voorjaarskluifzwam, de voorjaarspronkridder die beide dus zelfs naar het voorjaar vernoemd zijn en natuurlijk niet te vergeten de morieljes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *