Determineren en het gebruik van apps

Planten, bomen, paddenstoelen, bloemen voor alles wat je uit de natuur wil eten geldt eigenlijk hetzelfde. Pluk en eet alleen waarvan je 100% zeker weet welke soort het is.

Regelmatig zie ik de tip voorbij komen om een app te gebruiken om een soort op naam te brengen, op zich kan een app wel gebruikt worden als een eerste ingeving, maar ik vind zelf: vertrouw niet op een app, ga er niet gewoon vanuit dat het wel goed zal zijn, ook niet als een app het eerder wel juist had. Gebruik daarnaast dan ook bijvoorbeeld boeken, of internet en ga de verschillende foto’s van een soort eens goed vergelijken.

Wil je meer zekerheid en meerdere planten in een keer goed leren kennen? Ga dan een keer mee op wildplukwandeling of op pad met een natuurgids. In het veld samen met een kenner kun je de details het beste leren zien en leren herkennen, daarna zul je van een aantal planten met zekerheid weten om welke soort het gaat en eventueel of je een soort veilig kunt eten. Om mensen verder op weg te helpen ben ik gestart met wildplukplantlessen online, daar staan onder andere duidelijke foto’s en een omschrijving in van een plant.

Je kunt ook om een determinatie vragen in facebookgroepen met ervaren natuurkenners, maar let op; niet iedereen die reageert heeft het altijd bij het rechte eind, mijn advies is dan ook als je de kenners niet kent, wacht dan in ieder geval tot meerdere keren hetzelfde antwoord wordt gegeven en ga dan weer vergelijken met boeken en foto’s.

Sommige soorten zijn wel makkelijk herkenbaar en hebben eigenlijk weinig tot geen dubbelgangers, maar een vergissing is snel gemaakt en dat risico wil je niet hebben.

Soms kunnen planten namelijk ontzetttend veel op elkaar lijken, en als de details dan niet of niet goed op de foto staan kan een app er zomaar naast zitten. De verschillen kunnen soms klein zijn zo kunnen de volgende details een verschil maken; heeft een bloemscherm of hebben de bloemen omwindelsblaadjes (groene blaadjes bij de overgang van de steel naar de bloemen of onder de bloemen), wat voor vorm heeft een steel, hoe ziet het blad eruit, hoe ruikt de plant etc. Er zijn dus veel details waar op je op kunt letten. Zo kunnen verschillende eetbare planten op elkaar lijken, maar ook giftige en niet giftige planten. Even een klein voorbeeld, bij de onderstaande plant zie je qua bloemscherm niet heel veel verschil, de twee verschillen dan wel weer veel qua bladvorm.

Zevenblad een eetbare plant
Hondspeterselie een giftige plant
Het blad van zevenblad, de eetbare plant
Het blad van hondspeterselie, de giftige plant

Daslook is een best bekende eetbare plant, maar ook deze heeft een beetje een look-a-like het blad lijkt namelijk best wel op het giftige lelietje-van-dalen. Zie hieronder een video van het lelietje-van-dalen. In het filmpje zie je de bloemen er duidelijk in, die zien er heel anders uit dan de bloemen van daslook, maar het verwisselingsgevaar zit vooral in het blad welke je al tegenkomt voor de bloei. Overigens als je de verschillen eenmaal weet zijn ze wel goed te onderscheiden.

Paddenstoelen zijn nog lastiger om op naam te brengen, daarvoor raad ik echt goede boeken aan om te determineren of ga regelmatig mee met een paddenstoelenwandeling om soorten goed in het veld te leren onderscheiden. Er zijn ook soorten die enkel onder de microscoop met zekerheid op naam te brengen zijn. Vanwege verwisselingsgevaar heb ik er persoonlijk voor gekozen om mij niet tot heel weinig uit te laten over de eetbaarheid via internet.

Sommige apps geven aan hoeveel procent zeker ze zijn, soms zijn apps echt heel zeker, maar blijkt het toch niet te kloppen. Of komen er suggesties van paddenstoelen en blijkt de juiste er niet tussen te staan. Even een voorbeeld, de paddenstoel staat er redelijk goed op, voor paddenstoelen is het onder andere belangrijk om te kijken naar de bovenkant en de plaatse/lamellen aan de onderkant. Bij deze foto stond mijn hand waarschijnlijk te veel op de foto waardoor de eerste suggestie niet de juiste is. Als je een foto bijsnijd kan het zijn dat daarna wel de juiste suggestie bovenaan komt te staan.

Zie hieronder foto’s van een roodporiehoutzwam

Ik ben dus niet tegen het gebruik van apps, een app kan het ook goed hebben en je een idee in de goede richting geven, maar ik wil vooral meegeven om er niet 100% op te vertrouwen, vooral niet als je gaat identificeren om te kijken of een plant of paddenstoel eetbaar is.

ps. Je kunt natuurlijk ook gewoon genieten en foto’s maken van bloemen en paddenstoelen zonder dat je de behoefte hebt om de naam erbij te weten, maar vaak is het toch wel leuk om erachter te komen welke soort je hebt vastgelegd.

Een prachtig zalmzwammetje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *