De gewone wimperzwam: lastig om te zien maar mooi om te bekijken

Je moet echt even met je ogen knipperen zodat je scherp genoeg zicht hebt om deze paddenstoeljes te kunnen zien, maar knipper je op het moment dat je langs de gewone wimperzwam loopt, dan kan het zijn dat je er zo voorbij bent gelopen, de gewone wimperzwam is namelijk meestal kleiner dan 1cm. Je zou de kleine oranje schijfjes zo voorbij lopen. De naam gewone wimperzwam beschrijft dit zwammetje goed, aan de buitenste rand zitten namelijk een soort kleine haartjes die wat lijken op wimpers. Deze zijn alleen zo klein dat je ze met het blote oog eigenlijk niet kunt waarnemen, maar met een loep of inzoomfunctie op een camera zijn ze wel goed zichtbaar.

De gewone wimperzwam oranje van kleur met donkergekleurde kleine wimpertjes
Een foto van wat verder maar alsnog vrij dichtbij, kun jij de wimperzwammetjes nog vinden?

Je kunt de gewone wimperzwam tegenkomen op dood hout. De examplaren op de foto’s vond ik dan ook op delen van populierenhout. Omgehakte stukken van bomen zorgen misschien voor een droevig aanzicht, maar als je geïnteresseerd bent in paddenstoelen is het stuk hout opeens iets om in de gaten te houden. Op een klein stapeltjes populierenhout trof ik dit seizoen zo’n 6 verschillende soorten paddenstoelen aan.

De gewone wimperzwam helpt bij het afbreken van het dode hout. Zo’n paddenstoel die helpt bij het opruimen wordt ook wel een saprofyt genoemd. Ze nemen bouwstoffen voor zichzelf op uit het dode organische materiaal. De natuur helpt hiermee de natuur schoon te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *