De moestuin bijhouden, op papier of een app

De moestuin bijhouden, dat klinkt misschien als extra werk maar het kan je een goed overzicht geven en uiteindelijk ook weer werk besparen. Wat bedoel ik met het bijhouden van de moestuin? Ik bedoel in dit geval niet het onderhoud in de tuin, maar het registreren van wat er zoal in de moestuin is gebeurd. Het eerste jaar met een moestuin volgde ik online zaaikalenders, op zich is dat meestal een prima uitgangspunt maar het viel me op dat sommige kalenders andere periodes aangaven en dat soms achterop het zakje zaden ook weer wat anders stond. Al vrij snel begon ik daarom bij te houden wat ik wanneer heb gedaan. Zo kon ik het jaar erop kijken met de zaden die ik nog heb wanneer ik wat kan doen en verwachten.

Of je het nou bijhoudt op papier of in een app dat is wat je zelf prettig vindt. Zelf gebruik ik de app keep notes, het is een simpele app om notities bij te houden. Je kunt aan een notitie een titel en een categorie plakken waardoor je makkelijk een notitie terug kunt vinden.

Buitenom wanneer ik wat heb gezaaid hou ik ook bij wanneer ik bijvoorbeeld iets heb verpot, zo kon ik terugzien dat ik in 2021 de tomaten eerst heb gezaaid, toen heb ik ze verspeend (de dicht op elkaar gezaaide zaailingen(mini-plantjes) overgezet in eigen potjes), daarna heb ik de tomaten nog een keer verpot naar een groter formaat pot en vervolgens heb ik ze na het afharden(de planten laten wennen aan buiten) buiten in de grond gezet.

De weerstomstandigheden spelen ook een rol wanneer ik wat doe, maar het overzicht geeft me ook een idee over hoe lang bijvoorbeeld de tomaten erover doen voor het verspenen en verpotten.

Tomaten in de regen

Dit is nog niet alles, ik zet er ook in wanneer ik wat heb geoogst en hoeveel dat dan was. Zo kun je aan het eind van het seizoen zien hoeveel de moestuin je heeft opgebracht. Zo kan ik met mijn (naar mijn mening) relatief kleine moestuin zien wat er waard is om te zaaien. Het is eigenlijk ook gewoon heel leuk om te kunnen zien hoeveel kilo groente je hebt geoogst.

Twee krieltjes in de grond en dit was het resulaat

In het seizoen verandert er natuurlijk wat in het overzicht. Ik start bij alles wat ik doe eerst met de datum van die dag met daarachter: wat heb ik gedaan? Een voorbeeld kan zijn:

  • 14-3 cherrytomaten voorgezaaid 15 stuks
  • 28-3 cherrytomaten verspeend (uitgedund en overgezet zodat elk plantje zijn eigen potje heeft) 12 stuks
  • 17-4 cherrytomaten verpot 12 stuks
  • 15-5 cherrytomaten buiten in de volle grond gezet 10 stuks
  • 14-8 cherrytomaten een kilo geoogst

Zo hou ik verder het schema bij met hoeveel gram/kilo ik op een datum heb geoogst. Een keukenweegschaal is trouwens voor mij dus wel onmisbaar om zo te weten hoeveel ik heb geoogst. Zelf zet ik alle groentes/fruit door elkaar heen en zet ik echt puur op datum wat ik heb gedaan, zo kunnen er meer dingen op een datum staan. Je kunt er ook voor kiezen om een aparte notitie te maken voor alles, maar ik wou juist echt een overzicht van alles zodat ik makkelijk qua datums kan zien wat ik mogelijk kan gaan doen en kan verwachten.

Dankzij het schema zie je dat je wel op veel datums bezig bent met de moestuin, maar na een tijd gaat het voornamelijk nog om water geven en oogsten. Daarnaast nemen de meeste dingen niet zoveel tijd in beslag en zou ik soms willen op mooie zonnige dagen in het vroege voorjaar dat ik al nog veel meer kon doen omdat ik er ook gewoon van geniet en al naar het moment uitkijk waarop ik weer meer uit eigen tuin kan eten.

Een kippengaasrek bedekt met een muur aan peulenplantjes, deze kunnen dichtbij elkaar worden gezaaid en geven heel veel opbrengst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *