Courgetteplanten worden groot

Af en toe zijn er moestuinplantjes verkrijgbaar via de supermarkt, waaronder ook de courgette. Regelmatig zag ik dan foto’s voorbij komen van courgetteplanten in een kleine pot en met meerdere planten in een pot geplant. Ik zeg niet dat het niet mogelijk is, maar ik wil wel laten weten dat courgetteplanten enorm groot kunnen worden. Meerdere planten in een kleine pot is dan eigenlijk zonde van de planten. Kies je toch voor een pot, neem dan een flink formaat bijvoorbeeld een vanaf 30 cm diameter.

Courgetteplanten groeien erg snel, begin dan ook niet te vroeg met zaaien. Meestal zaai ik de planten half april binnen voor in een pot ik doe zelf 1 plant in een pot van ongeveer 10 cm diameter. Ik laat de planten wat wennen aan buiten en ik plant ze buiten uit rond half mei.

De courgetteplanten in de volle grond worden gerust 100×100. Voor wie dus denkt ik plaats de courgette in zo’n moestuinvakje in een vierkante moestuinbak, het kan zijn dat de bladeren van de courgetteplant alle planten gaat overschaduwen, de bladeren worden namelijk ook enorm. Om ruimte te besparen kun je de plant opbinden bijvoorbeeld aan een paal, dan wordt de plant wel wat langgerekter en iets minder breed, maar het is in principe geen klimmer en het zal niet heel erg veel schelen qua ruimte.

Er zijn trouwens wel steeds meer rassen verkrijgbaar die zouden klimmen, maar deze klimmende courgettes zul je nog steeds moeten opbinden en de planten blijven naar mijn idee redelijk zwaar en daarmee wat kwetsbaar als je ze niet goed op zou binden.

Courgetteplanten geven wel een grote opbrengst, ik plant er dan ook altijd maar één. Eerst komen de grote bladeren tevoorschijn en in het midden komen de mooie gele bloemen, eigenlijk zijn de ‘stelen’ van de bloemen de courgettes. Ik heb dan geen hele grote tuin, maar ik kan er genoeg courgettes van oogsten om voorlopig vooruit te kunnen, vaak ook meerdere courgettes in een oogst.

Deze is ongeveer 80×80 en was nog niet uitgegroeit, de eerste bloemen zitten er net aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *