De peulen en hun afstand in de moestuin

Best veel planten in de moestuin hebben veel ruimte nodig, ik heb me daar weleens in vergist, zo kreeg ik geen mooie compacte bloemkool waarschijnlijk omdat de bloemkolen te dicht op elkaar stonden. Toch kunnen sommige planten juist wel goed dicht op elkaar staan.

Peulen bijvoorbeeld hebben helemaal niet veel ruimte nodig en ze verbeteren ook nog eens de grond. Ik zaai peulen om de 3 tot 5 cm. Nadat de meeste planten wat boven de grond uitkomen kijk ik nogmaals of er geen plekken zijn waar toch nog veel ruimte tussen zit, daar zaai ik dan gerust weer wat tussen. Zelf zaai ik dus wel altijd veel in een keer, maar gezien ik geen heel erg groot oppervlak vind ik veel zaaien in een keer een groot voordeel hebben. Als je er namelijk maar een paar zaait is de kans dat je een hele maaltijd in een keer kunt oogsten natuurlijk veel minder groot.

Nu ik er nog eens over nadenk is het niet helemaal waar wat ik net zei, peulen hebben inderdaad niet veel ruimte nodig in de grond, maar peulen hebben wel veel ruimte nodig in de lengte, sommige rassen bereiken gerust een hoogte van 180cm. Het zijn echte klimmers dus zorg voor iets stevigs waar ze zich lekker aan vast kunnen houden zodat de peulenplanten ook de mogelijkheid hebben om groter te groeien.

Ik bouw zelf elk jaar rekken op, zo kan ik ook elk jaar een andere plek kiezen voor de peulen. Zelf neem ik meestal een ras wat niet extreem hoog wordt. Om een rek te maken gebruik ik bamboestokken, deze zijn in verschillende diktes te koop. Je kunt bamboestokken op veel verschillende manieren gebruiken, maar ik heb zelf het idee dat planten makkelijker klimmen als ze wat dunners kunnen vastgrijpen vooral in het begin. Ik rijg de bamboestokken daarom door kippengaas heen.

  • Eerst meet ik hoe breed het kippengaas moet zijn.
  • Vervolgens knip ik het kippengaas met een kniptang op maat.
  • Daarna rijg ik de bamboestokken aan de uiteindes van het gaas door de gaten heen en ook voor de stevigheid nog een overdwars.
  • Daarna prik de bamboestokken in de grond.
  • Dan geef ik er nog wel een paar hamerslagen met een rubberhamer op zodat de bamboestokken goed in de grond vastzitten.

Het is handig als het kippengaas een grote maaswijdte heeft(grote gaten), maar op zich als ze kleiner zijn kun je ook delen openknippen waar je de bamboestokken doorheen wilt rijgen. Nu is het kippengaas niet zo hoog als breed, maar je kunt er gewoon nog een bovenop rijgen. Als je een erg breed stuk heb (breder dan bijvoorbeeld 100cm) zou ik aanraden om in het midden van het kippengaas nog een bamboestok erdoor te rijgen en in de grond te steken. Als je zo’n hek maakt kun je de peulen aan twee kanten daarvan omhoog laten groeien, tussen de hekken laat ik wel net genoeg ruimte zodat ik ertussen kan gaan staan om te oogsten.

Zowel de bamboestokken als het kippengaas gaan hier jaren mee, zijn aan het eind van het jaar weer makkelijk op te ruimen en het jaar erop weer goed te gebruiken. De bamboestokken zullen na verloop van tijd wel vergaan, stevige stokken gaan hier ongeveer 3 jaar mee. Ik bewaar de bamboestokken wel droog in de schuur, ze staan in een dunne ton waardoor ze weinig ruimte in beslag nemen en makkelijk te pakken zijn. Het kippengaas is voor mij erg functioneel, als de plantjes namelijk nog klein zijn maak ik er koepels van die ik over de peuletjes heen zet zodat de vogels de peulenzaadjes niet opeten.

Je hebt met hekken straks een soort groene muren vol met planten. Zie je de eerste bloemblaadjes? Binnen no-time groeien daar de peulen uit.

ps. dit is een van de vele manieren om peulen omhoog te laten klimmen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *