Soms als je buiten loopt op het moment dat de zon net een beetje begint te schijnen zie je waterdruppels op de planten. Dit zou dauw kunnen zijn, een vorm van neerslag die in de lucht onzichtbaar lijkt maar op planten als druppels zichtbaar worden. Dauw zien we echter ook op spinnenwebben en eigenlijk op vanalles buiten.
Soms zie je druppels echt liggen op een bladrand, als een soort parelketting over de uiteindes van een bladrand. Een prachtig fenomeen welke vaak verward wordt met dauw. Een plant verdampt via het blad altijd wat water en mineralen, maar als er een overschot aan vocht is wordt het water er via poriën uitgedrukt. Het wordt dan ook wel een huilende of zwetende plant genoemd, maar de officiële naam voor dit fenomeen is guttatie. Net als dauw komt het wel vaak voor in de ochtend wanneer de plant aan het werk gaat en de luchtvochtigheid hoog is. Je kunt het tegen komen tijdens een wandeling in de natuur, maar ook bij je eigen planten die te veel water hebben gekregen of wanneer er veel regen is gevallen. Op de foto zie je een aardbeienplant met waterparels.
Guttatie zie je niet alleen bij planten, bij sommige soorten paddenstoelen kun je dit ook waarnemen. Op de foto zie je een witte bultzwam met daaronder waterdruppels terwijl er die dag nog geen regen was gevallen. Bij paddenstoelen hangen de druppels vaak aan de onderkant, maar het beperkt zich niet tot enkel de uiterste rand zoals dat bij planten wel het geval is.
Aangezien ik meer af weet van het dierenrijk en minder van planten, heb ik dit met verrassing en positieve verbazing gelezen. Leuk. Bedankt voor het plaatsen, want ik wist dit niet. Ik ga beter kijken als ik ‘s ochtends de groentetuin inspecteer ook al is het hier nu in Zuid Frankrijk wellicht te droog voor dit verschijnsel.