Het lieveheersbeestjesleven

Ik heb dit artikel ondergebracht in de categorie insecten, maar het zou ook passen in de categorie moestuin. Regelmatig zie ik de vraag voorbij komen: wat is dit in mijn tuin en kan het kwaad voor mijn planten/moestuin? Het gaat dan vaak om de larven van lieveheersbeestjes. Larven van lieveheersbeestjes? Ja het leven van het lieveheersbeestje bestaat uit een aantal fases. Zowel de larven als de lieveheersbeestjes kunnen een nuttige toevoeging hebben in de moestuin. In deze blog leer je meer over de verschillende fases.

Fase 1 – eitjes

Een lieveheersbeestje legt zijn eitjes in een groepje bijvoorbeeld op de onderkant van een blad, maar soms op de bovenkant of aan een bladstengel het liefst in de buurt waar hun favoriete voedsel ook te vinden is..bladluizen! De eitjes zijn erg klein en geel/oranje-achtig van kleur en meer langwerpig dan rond. Vaak leggen lieveheersbeestjes grote groepen eitjes in een keer en leggen ze meerdere groepen op verschillende plekken.

Eitjes van een lieveheersbeestje

Fase 2 – Larfjes

Na zo’n 4 tot 10 dagen komen er larfjes uit de eitjes. Het schijnt zo te zijn dat er soms ook bewust onbevruchte eitjes worden gelegd. De larfjes eten meestal eerst hun eischaaltje op en soms ook de onbevruchte als eerste voeding. Net als met rupsen die in vlinder veranderen zul je niet echt verwachten dat het ook echt een lieverheersbeestje zullen worden.

Larf van een lieveheersbeestje
Het is goed kijken maar ook hier zie je een larf

Hierboven zie je een larf van een lieveheersbeestje. De larf heeft een lange achterkant, 6 kleine pootjes en een ruw uiterlijk waardoor sommige mensen de larven wat weg vinden hebben van een krokodil. Omdat de larf eerst nog heel klein is eet deze eerst bijvoorbeeld onbevruchte eitjes, maar als snel begint hij aan onderdelen van de bladluis en eitjes van andere insecten tot de larf groot genoeg is om hele bladluizen en mijten te verslinden. De larfjes zijn razendsnel en daarmee een hele uitdaging om op de foto te zetten.

Fase 3 – De pop

De larven vervellen en zijn in ongeveer 2 weken al volgroeit. Als je een larf tegenkomt die helemaal stil zit dan kan het zijn dat deze in de voorbereinding is om een pop te worden. Het uiteinde wordt een soort klemmetje waarmee de pop vast blijft hangen. Naar mijn idee hebben ze geen voorkeur voor een ondergrond, ik trof ze aan op steen, een plastic kruk, kippengaas etc.

Een larf met daarboven een pop
Pop van een lieveheersbeestje

De popfase duurt ook ongeveer 2 weken, daarna komt het lieveheersbeestje tevoorschijn. Deze wordt met een lichte gele kleur geboren en zonder stippen. Het schild is dan eerst ook nog zacht en kwetsbaar maar al gauw komen de rode kleur en witte stippen tevoorschijn en wordt zijn pantser steviger.

Poppen met een lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje die is getransformeerd
Lieveheersbeestje
Een lieveheersbeestje bovenin en een larf op het midden van het blad

Fase 4 – Lieveheersbeestje

Lieveheersbeestjes eten net als larven bladluizen en andere kleine insecten. Lieveheersbeestjes en hun larven zijn dan ook alleen maar hartstikke nuttig in de moestuin! Natuurlijke bestrijders tegen de bladluis. Ik koester de kleine kevertjes dan ook en ben elk jaar weer blij om er veel te zien.

Maar waar blijven de lieveheersbeestjes in de winter? Die doen net als veel andere dieren een winterslaapje. Ze verstoppen zich bijvoobeeld tussen strooisel, tussen hout, in groenblijvende struiken enzovoorts. Soms kun je ze ook in huis tegen komen of in kieren van je buitenmuur, geen zorgen ze eten niet tijdens de winterslaap en knagen bijvoorbeeld ook niet, maar het is wel handig als ze straks weer de weg naar buiten kunnen vinden.

Lieveheersbeestje

Een lieveheersbeestje leeft ongeveer een tot twee jaar vanaf zijn rood met witte stippen fase, vlak na de winterslaap als ze weer actief worden worden ze ook gelijk seksueel actief, waarna vervolgens de eitjes weer worden gelegd en de cyclus compleet is.

Wist je dat je ook de eitjes van lieveheersbeestjes kunt kopen? Ik heb er zelf geen ervaring mee want mijn tuin zit gelukkig elk jaar vol met lieveheersbeestje, maar het kan me voorstellen dat als er weinig lieveheersbeestjes zijn het wel zou kunnen helpen, ook wellicht om op de lange termijn meer lieveheersbeestjes in je tuin te hebben.

Bronnen:

http://www.lostladybug.org/files/9%20LLP%20All%20About%20LadybugsPDF.pdf

https://www.thoughtco.com/the-life-cycle-of-ladybugs-1968141

https://www.biogroei.nl/kenniscentrum/levenscyclus-lieveheersbeestje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *