Buitenom bomen en planten probeer ik ook altijd uit te pluizen welke insecten ik onderweg tegen ben gekomen, je komt er ook heel wat tegen als je veel kijkt naar bomen en planten. Laatst viel mij een plakker op, deze witte verschijning is ook goed te zien op een donkere boom. Deze nachtvlinder wordt zo genoemd omdat het vrouwtje haar eitjes tegen boomschors legt en deze een soort van beplakt in een buideltje met donkere haartjes afkomstig uit haar achterlijf, daardoor zijn de eitjes amper zichtbaar op de boom. De rupsen kun je tegenkomen op verschillende loofbomen, ik kwam deze tegen op een zomereik. Het schijnt dat ze ook wel een voorkeur hebben voor eiken.
De vrouwtjes zijn wit en de mannetjes zijn bruin en iets kleiner. De vrouwtjes verplaatsen zich nauwelijks en vliegen zeer zelden, als je deze tegenkomt zul je deze dus hoogstwaarschijnlijk de volgende dag weer op dezelfde plek tegenkomen. De vrouwtjes scheiden feromonen af (een aantrekkelijke geur voor de mannetjes) en wachten dan ook rustig af tot er een mannetje komt. Bijzonder is ook dat deze nachtvlinders niet eten. Ze sparen zoveel energie op als rups dat ze voldoende hebben om hun taak als vlinder te volbrengen. Deze nachtvlinder is overigens soms ook op de dag actief, althans het mannetje dan…
Ongeveer 8/9 maanden later bedacht ik om nog een keer langs die boom te lopen om te kijken of er nog iets te zien zou zijn van het bundeltje pluis. Tot mijn verbazing waren de rupsen al tevoorschijn gekomen! Ik weet niet hoe oud ze hier waren, maar klein waren ze in ieder geval nog wel, de tweede foto is ver ingezoomd om ze een beetje in beeld te krijgen. Nu zijn ze nog zwart of in ieder geval voor zover het te zien is, na een tijd zullen ze wat meer kleur krijgen. Ze hebben haartjes waardoor ze weleens voor de eikenprocessierups worden aangezien.
Opmerkelijk Ik zag en fotografeerde al veel nachtvlinders maar deze is me totaal onbekend. Dank om foto te delen.