De geschubde inktzwam: een paddenstoel die verandert in inkt

Als je een geschubde inktzwam tegenkomt is de kans groot dat je er meer zult vinden, deze worden namelijk vaak in groepen gezien. De geschubde inktzwam is er een die ik eigenlijk elk jaar wel tegenkom. Het is dan ook een paddenstoel die je tegen kunt komen in weilanden, parken, bermen maar ook op omgewerkte akkers. Dus zelf als je in een stad woont is de kans dat je deze tegenkomt redelijk groot.

Een groepje geschubde inktzwammen

Ze zijn smal, al heel snel langer dan breed en hebben een witte hoed met schubben, overigens is het bovenste puntje vaak wel glad, het is net of de geschubde inktzwam een kapsel heeft; plat bovenop en dan de schubben die naar beneden gaan en wat afstaan. In eerste instantie zijn ze volledig wit en ligt de onderkant van de hoed nog tegen de steel aan.

Vooraan een geschubde inktzwam waarbij de hoed aan de onderkant nog tegen de steel aan ligt.

Redelijk jong voor en oud achter

Slechts een dag later zien ze er zo uit

De jonge heel witte geschube inktzwam waarvan de hoed nog tegen de steel aan ligt zal heel snel veranderen. De geschubde inktzwam kan namelijk in een paar dagen opgaan in inkt. De hoed gaat steeds meer open, begint een beetje om te krullen en zodra dat een klein beetje gebeurd zie je vaak al de inkt aan de onderkant van de hoed verschijnen. Dit kan heel snel gebeuren binnen enkele dagen, maar soms ook met een dag. Pluk je er eentje? Dan kan het zijn dat je dit al met een paar uur ziet gebeuren.

Een omkrullende rand waarbij de inkt al zichtbaar is
De inkt druipt van de inktzwam af

Er is bijna alleen nog inkt over

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *