Wildplukken: Het is belangrijk om te letten op details

Voor ik begon met wildplukken herkende ik bijvoorbeeld wel een madeliefje of een paardenbloem, of althans dat dacht ik dan. Oké madeliefjes zijn relatief makkelijk te onderscheiden, andere varianten zoals de kamille en de margriet hebben duidelijk grotere bloemhoofdjes. Bij de kamille is de bladvorm totaal anders en de margriet wordt onder andere veel hoger en vormt ook blad langs de steel wat bij de madeliefjes bijna niet voor komt.

Maar nu komt de paardenbloem, deze mooie gele bloem die velden bedekt in het voorjaar kan verward worden met meerdere planten zoals bijvoorbeeld met klein hoefblad. Als je deze twee met elkaar gaat vergelijken zie je veel verschillen, maar als je nooit echt naar details hebt gekeken en je kijkt vanaf een afstandje dan zouden deze kunnen worden verward. Als je nu kijkt naar deze foto zonder daar een paardenbloem naast te zien, herken jij dan verschillen?

Klein hoefblad

Waarom is het letten op details nou zo’n belangrijk onderdeel van wildplukken? Omdat het belangrijk is dat je weet wat je eet. Een klein voordeel hiervan is dat als je planten wel al een beetje kent qua smaak dat je niet verrast wordt, sommige eetbare planten kun je vlak naast elkaar vinden, maar hebben een hele andere smaak.

Zo zie je hierboven hondsdraf en look-zonder-look naast elkaar, beide kunnen geen kwaad om zo te proeven, maar beide hebben een totaal andere smaak en kunnen best lastig te onderscheiden zijn in een bepaald stadium. Als je bijvoorbeeld denkt look-zonder-look te eten maar het is hondsdraf dan kan het overkomen als een situatie waarin je denkt dat je cola drinkt maar het is koude koffie omdat de smaak niet klopt bij wat je denkt.

Nog een voordeel van het herkennen van details is dat je het ook gaat herkennen als een plant maar heel weinig in de buurt staat, ook al is deze misschien wel eetbaar, laat deze dan staan zodat er mogelijk meer van komen.

Maar eigenlijk is de allerbelangrijkste reden om details te leren herkennen dat je mogelijk een giftige plant voor een eetbare plant aanziet. Sommige giftige en niet-giftige planten lijken enorm veel op elkaar. Dus neem de tijd, vergelijk, doe ervaring op, neem geen risico’s en weet wat je eet.

Zo zijn er veel witte schermbloemige die op elkaar lijken waar het herkennen echt gaat om kleine details zoals bijvoorbeeld: heeft deze een omwindsel (een krans aan groene kleine schutblaadjes), is de steel hol, hoe ziet het blad eruit qua vorm enzovoorts. Er zijn een aantal giftige witte schermbloemige die vrij makkelijk verward kunnen worden met eetbare soorten.

En om nog even terug te komen op de vergelijking met klein hoefblad en de paardenbloem, hieronder nog wat foto’s van paardenbloemen zodat je nog kunt kijken naar de verschillen. Klein hoefblad en de paardenbloem kun je soms naast elkaar tegenkomen dus als je een paardenbloem ziet kun je er niet gelijk vanuit gaan dat alles wat eromheen staat en er op lijkt ook echt paardenbloemen zijn.

Je zou het misschien niet verwachten maar de paardenbloem heeft ook weer verschillende ondersoorten. De benaming van het geslacht is Taraxacum, daarachter komt dan nog een naam van welke specifieke soort het is.

Paardenbloem

Nu is er misschien de vraag of de paardenbloem of klein hoefblad eetbaar is of juist niet, daar vertel ik graag meer over tijdens een wildplukwandeling.

2 reacties

    1. Dat is inderdaad correct, om het artikel niet te uitgebreid te maken heb ik een klein deel hierover toegevoegd en aangepast. Daarbij kan er nu ook op een link worden geklikt naar de lijst met ondersoorten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *