Wat zijn slijmzwammen? Een fotoverslag van een plasmodiale slijmzwam.

plasmodium van een slijmzwam

Een slijmzwam? Is dit een groep van zwammen of paddenstoelen? Vroeger werden de slijmzwammen ondergebracht in de groep schimmels/paddenstoelen maar daar vallen deze nu niet meer onder. Omdat ze wel vaak aangezien worden voor paddenstoelen heb ik deze blog wel geplaatst onder het kopje paddenstoelen.

Nu worden deze soms genoemd tot de groep protoctista. Je hebt de groepen dieren, planten en schimmels maar daar passen de slijmzwammen eigenlijk niet tussen. Onder de protoctista worden eukaryotische organismen onder gebracht die geen dier, plant of schimmel zijn. Om het qua woorden nog wat begrijpelijker te maken eukaryoten zijn levende wezens waarvan iedere cel een celkern bevat.

Slijmzwammen worden trouwens ook wel myxomyceten genoemd dus je kunt beide benamingen ervoor tegenkomen. Er zijn wereldwijd bijna 1000 verschillende soorten.

Waarom is een slijmzwam dan geen eigenlijk geen zwam? Ik zal een paar verschillen noemen:

  • een slijmzwam heeft geen hyfen(schimmeldraden)
  • een slijmzwam bevat geen chitine(bouwstof van paddenstoelen)
  • paddenstoelen produceren enzymen waarmee ze materiaal afbreken en daaruit absorberen ze als het waren de nodige stoffen, slijmzwammen nemen hun eten als het ware gelijk op, ze eten bijvoorbeeld bacteriën en sporen van paddenstoelen
  • slijmzwammen bewegen

Huh slijmzwammen bewegen? Ja en dat is ook zichtbaar. Overigens zijn er veel verschillende slijmzwammen waarvan een aantal regelmatig goed te zien zijn, maar daar komt misschien nog een keer een andere blog over. Ik kreeg vooral inspiratie om dit artikel te gaan schrijven omdat toen ik een keer buiten liep ik het plasmodium zag van een slijmzwam.

Maar wat is dan een plasmodium? Nou uit de sporen van een slijmzwam komen kleine eencellige microscopische organismen die zich kruipend of zwemmend voortbewegen. Deze cellen kunnen delen en zo snel vermeerderen. Op een gegeven moment smelten deze cellen een soort van samen waarna ze een zichtbaar vlies of netwerk gaan vormen, het plasmodium. Ook het plasmodium beweegt, het gaat te langzaam om het echt te zien gebeuren, maar het is zeker vast te leggen. Zie maar hieronder, in 8 uur tijd was het ongeveer 5 cm opgeschoven, maar elke anderhalf uur dat ik ging kijken zag het er anders uit. Let goed op de randen van de stoep. En oja je komt plasmodiale slijmzwammen dus niet alleen tegen op hout.

De eerste keer gemeten
De laatste keer gemetenBronnen:

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/slimme-slijmzwam-vindt-zijn-weg/

http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=paddenstoelen&id=127&menuentry=groepen

https://www.usu.edu/herbarium/education/fun-facts-about-fungi/slime-molds

https://en.wikipedia.org/wiki/Slime_mold

https://www.mycologen.nl/onderzoek/systematiek-taxonomie/myxomyceten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *