Rare pruimen of misvormde sleedoornvruchten? Het kan komen door het narrentasje

Je zou het liever het nare tasje willen noemen. Het narrentasje(Tahphrina pruni) is namelijk een parasitaire schimmel die zorgt dat er een soort van misvormde vruchten vormen, je zou het een beetje kunnen zien alsof er paddenstoelen vormen in plaats van vruchten. Het is na aantasting het vruchtlichaam van de schimmel geworden. Als bijvoorbeeld je pruimen geïnfecteerd zijn, dan zijn deze niet meer eetbaar.

Gezien de vruchten in het voorjaar vormen, zul je dan ook de misvormde varianten kunnen tegenkomen. Vooral in een vochtig voorjaar waar schimmels het goed op doen neemt de kans toe. De vruchten groeien snel en krijgen soms een beetje de vorm van een cashewnoot , lang en breed. De vruchten zijn hol van binnen, er vormt geen pit(steen) in het omhulsel.

In het Engels wordt het narrentasje plum pocket genoemd, pruimen zak als je het vertaald. Eerst zijn de vruchten nog groen, daarna zie je een wit laagje verschijnen en worden deze grijsachtig, de witte laag zijn de sporen van de schimmel, vervolgens kleuren ze bruin en sterven ze af. Niet alleen de vruchten kunnen zo veranderen, ook de takken waar deze geinfecteerde vruchten aanhangen kunnen misvorming vertonen.

De sporen verspreiden zich onder andere met behulp van de wind, als deze landen op zijn gewenste gastheer, een pruimenboom of sleedoorn dan. Daar wachten de sporen af tot het juiste moment om te gaan ontwikkelen.

Het schijnt dat dankzij de schimmel zo’n 50% van de productie kan worden aangetast. Je zou dus nog wel onaangetaste vruchten kunnen krijgen. Zo zien de onaangetaste vruchten van de sleedoorn er in het najaar uit.

Bronnen https://extension.umn.edu/plant-diseases/plum-pockets, https://www.canr.msu.edu/ipm/diseases/plum_pockets, https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=17970

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *