Maai-me-nietjes

Je kunt buiten vergeet-me-nietjes vinden maar ook maai-me-nietjes. Eigenlijk zijn dat alle planten en bloemen, want geen bloem of plant begint te groeien om vervolgens gemaaid te worden. Er wordt tegenwoordig op steeds meer plekken, steeds minder gemaaid. Goed voor de hommels, vlinders en vele andere insecten die er graag gebruik van maken. Voor mij kan het maaien het ook lastig maken omdat het wildplukken toch makkelijker gaat als er ook een variatie aan wilde bloemen en planten staat.

Toch heeft het maaien ook wel een klein voordeel. Verschillende grassen en aren hebben nu op veel velden de overhand. Het staat zo hoog dat deze het licht kunnen belemmeren voor de variatie aan bloemen of planten die kleiner blijven of die niet zo hard groeien. Deze krijgen wel weer een goede kans zodra het gemaaid is wat kan zorgen voor nog meer variatie. Als een grasmaaier per ongeluk een stukje grond omploegt is dat ook geen probleem, zaden zoals die van de klaproos en schijfkamille kunnen soms dan juist een extra boost krijgen om te gaan groeien. Het maaien kent dus nadelen maar ook voordelen.

Maar voor nu geniet ik vooral van alles wat er groeit en staat en hoop ik dat er gemaaid wordt op momenten ruim om de wildplukwandelingen heen zodat we samen kunnen genieten van de wilde bloemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *