Een aardappel of tijgerbol in het bos?

Soms kom je iets tegen in het bos waarvan je denkt: “Wat is dit nou”? Zo kun je ook iets tegenkomen wat een beetje lijkt op een tijgerbol of soms hebben ze wat weg van het uiterlijk van een aardappel.

aardappelbovist

Stap er maar overheen in plaats van erop want als je dit zit is de kans groot dat het geen achtergelaten tijgerbol is, maar een aardappelbovist. Is het dan een aardappel? Nee het is een paddenstoel! Deze komt algemeen voor in Nederland en wordt vaak gezien vanaf de zomer tot in het najaar.

Het herkennen van de aardapelbovist

Er zijn verschillende varianten van te vinden zoals bijvoorbeeld de Gele aardappelbovist, kleine aardappelbovist en de wortelende aardappelbovist. Allemaal hebben ze net wat andere kleine kenmerken zo kan het verschil onder andere zitten in de kleur en de structuur op de bovenkant. Ze zijn altijd opvallend bol van vorm, meestal zo rond als op de foto maar je ziet ze ook weleens met een lichte inham. Ze hebben geen plooien(lamellen) zoals je die bij de champignon ziet, de paddenstoel is mooi afgrond, als deze al een zichtbare steel heeft dan loopt de bovenkant vloeiend over naar de steel. De paddenstoel voelt een beetje rubberachtig aan(althans zo zou ik het omschrijven) vooral naarmate deze ouder wordt zul je merken dat de hoed steeds meer indrukbaar wordt, maar pas op de bovenkant droogt uit en scheurt open, als je er per ongeluk op staat of op druk kan dit ook gebeuren. De donkere sporen(een soort van zaadjes van de schimmel) stuiven zo uit de paddenstoel.

aardappelbovist met steel

Giftig maar nuttig

Aan de naam zou je misschien denken dat de aardappelbovist eetbaar zou kunnen zijn, maar helaas zijn deze giftig. Giftig voor ons, maar nuttig voor de natuur. Sommige paddenstoelen zorgen voor het afbreken van natuurlijk materiaal, maar anderen zorgen voor een samenwerking en daar is de aardappelbovist er een van. Soms profiteert er ook een andere paddenstoel van de aardappelbovist. Zo vinden we soms een kostgangerboleet die als een soort parasiet leeft op de aardappelbovist.

aardappelbovist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *