Kweken in het donker

Het meeste wat ik kweek heeft veel licht nodig. Als er onvoldoende licht is groeien de plantjes niet of niet goed. Jonge plantjes proberen zo snel mogelijk het licht te bereiken, als ze deels in de schaduw staan vormen er daardoor soms lange slappe stengels wat geen succes is voor de kwaliteit van het plantje. Maar nu ben ik iets aan het kweken wat juist graag in het donker ontwikkeld.

Ik ben gestart met het kweken van oesterzwammen. Je hebt er niet veel voor nodig, oesterzwambroed, een emmer, tape , koffieprut, geduld en een geschikte ruimte.

Het broed in combinatie met koffieprut zorgt ervoor dat de schimmel gaat groeien, op de koffieprut komt er steeds een laagje fluffy-schimmel en dan kan er weer koffie bij tot de emmer vol is. De emmer staat niet in het licht maar bij mij achter het schot bij de verwarmingsbuizen. Warm+donker+vocht= ideaal voor schimmels!

Na verloop van tijd komen de oesterzwammen door de gaatjes heen, deze duwen de tape gewoon opzij. En zie hier het de eerste oesterzwammen komen door! Vanaf nu staat de emmer op een wat koelere plek met daglicht. De ene vindt het eruit zien als een monster wat probeert te ontsnappen, maar ik vind de structuur er kunstzinnig uitzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *